Quina potència he de triar per als altaveus del meu esdeveniment?

alquiler de altavoces y equipos de sonido conciertos granollers barcelona

És un dubte habitual… Una empresa d’esdeveniments o una empresa que organitza el vostre propi esdeveniment es pregunta quina configuració és la més adequada per al vostre esdeveniment i especialment quina és la distribució de potència més adequada per als vostres altaveus. No és nou per a les empreses trobar-se en situacions en què la potència triada per als altaveus no ha estat suficient, o en què han quedat zones mortes sense so.

En aquest article us ajudarem a entendre els conceptes més bàsics, i finalment us donarem un suggeriment per dimensionar el vostre esdeveniment i llogar els altaveus de la manera més intel·ligent possible.

Què significa el concepte “Altaveus Actius”?

Els altaveus actius són altaveus que inclouen l’amplificador dins de la seva electrònica. Solen ser una opció rendible per a recintes petits i per a esdeveniments en què prioritza la mobilitat. Es connecten amb més facilitat i rapidesa que els altaveus passius ja que no necessiten cablejat intermedi per a l’amplificador. Normalment, els altaveus actius ofereixen bona qualitat en rangs mitjans i alts, si bé es recomana un subwoofer per a les freqüències més greus. El subwoofer no sol ser necessari per a petits esdeveniments d’empresa però és totalment imprescindible per a concerts mitjans en què hi hagi més de 200 o 300 persones.

Què és la potència dels altaveus?

La potència dels altaveus es mesura a Vatios (en anglès watts), però no és l’única mesura a tenir en compte.

Un sol altaveu de 20 watts, pot sonar igual d’alt que dos altaveus, un amb 20 watts i un altre de 10. Això és especialment important quan els altaveus treballen en rangs de freqüència diferents, i en aquest cas els sons no augmenten la pressió sonora (més conegut com a volum), sinó que s’entremesclen.

D’altra banda, normalment els fabricants expressen la potència de dues maneres. El primer és la potència de pic i el segon és la potència RMS (o potència real). La potència de pic és la potència màxima que un altaveu podria suportar sense arribar a fer-se malbé, mentre que la potència RMS és una mesura de potència més real.

Què és la pressió de so?

La pressió sonora es mesura a Pascals i s’anomena de manera més col·loquial “volum”. Com més pressió sonora, més forta o amb més volum sonarà. Encara que realment es mesura a Pascals (o Pa), és més conegut el concepte de Decibels. 0dB equivalen a uns 20uPa. Al voltant dels 130dB comencem a notar dolor a les orelles. Podem llegir aquesta unitat a les característiques tècniques dels altaveus, a l’apartat SPL o “Sound Pressure Level”.

Què és la impedància o els Ohmis d’un altaveu?

La impedància és la resistència dels altaveus i ha de coincidir amb les impedàncies de sortida indicades a l’amplificador. Les impedàncies més estàndard solen ser 8, 6 i 4 ohmnis. Un desequilibri pot fer malbé els altaveus, l’amplificador, o tots dos, així que sempre cal comprovar les especificacions de cada dispositiu. El més important és verificar que la resistència del conjunt total d’altaveus és al rang de l’amplificador. A internet pots trobar més informació per fer aquest càlcul.

Literalment, els Ohmis són la resistència de l’altaveu. A l’escola s’estudia que com a diàmetre més gran del cable elèctric, s’ofereix una menor resistència que el corrent elèctric passi pel cable. És com un túnel de transbordament de metro. Com més ampli sigui, més persones podran passar còmodament per aquest. No entrarem en detall, però, com més resistència, l’altaveu sol oferir una menor potència. És a dir, que un altaveu de 8 Ohmnis donarà una menor potència que un de 6 (amb les mateixes característiques), ja que el de 6 té menys resistència al pas de l’electricitat. Normalment tenim altaveus de 8 ohmnis, encara que també trobem al mercat gammes més altes de 6 o fins i tot de 4 ohmnis.

A lloguing, no t’has de preocupar de la resistència de l’altaveu, ja que tots els altaveus que oferim són auto amplificats. Ja ho diu el nostre lema… “Simplement lloga!” i és que nosaltres sempre intentem simplificar la instal·lació d’esdeveniments.

A lloguing us ajudem a dimensionar correctament el vostre esdeveniment, tant en nombre d’altaveus com en potència per dispositiu.

Què és el rang de freqüència ?

Aquesta és una bona mesura especialment per als músics, ja que indica lús més adequat per a un altaveu. Cada tipus de música és especialment rica en certs rangs de freqüència. Així que cal pensar si els altaveus són bons per a sons d’altes, mitges i baixes freqüències. Normalment, les persones percebem els sons que es troben entre els 20 Hz i els 20.000 Hz, o 20 KHz. Els altaveus no transmeten de manera perfecta tots els rangs de freqüència, així que cal descobrir si els nostres altaveus podran transmetre amb qualitat el so que emetrem i els rangs de freqüència que manejarem. Per a ús general, amb altaveus de concert, més coneguts com a PA, necessitarem una combinació d’altaveus per cobrir els diferents rangs. Per a petits esdeveniments, això no serà tan important.

En general, a la indústria dels concerts s’usen freqüències separades per una tercera musical. Si la resposta de freqüència és de 45 – 25.000Hz +/-4 dB, se’ns està indicant que les freqüències baixes es realçaran 4dB i les altes s’atenuaran -4dB.

Necessites altaveus per al teu esdeveniment?

Si és el vostre cas, no dubteu a visitar la nostra secció Lloguer d’altaveus , on podreu trobar diferents combinacions d’altaveus per al vostre esdeveniment. A més, tenim més material del que apareix a la WEB així que t’animem a contactar amb nosaltres per fer que el teu esdeveniment sigui inoblidable.

Deixa un comentari

lloguing